V soboto, 14. aprila 2018, je na Fakulteti za naravoslovje in matematiko potekalo državno tekmovanje iz fizike.

Trije osmošolci in ena devetošolka naše šole so se v znanju in eksperimentalnih veščinah zelo izkazali in dosegli naslednje rezultate:

  • srebrno Stefanovo priznanje na državnem nivoju:
    URBAN ŽUPANIČ, 8.a

 

  • zlato Stefanovo priznanje:
    TIAN STRMŠEK, 8.a
    TJAŠA JELŠEK, 8.a
    MAJA PODBOJEC, 9.a

Tekmovanje je bilo zelo zahtevno, saj so morali biti tekmovalci zbrani in skoncentrirani kar 160 minut. Osmošolci so med drugim računali silo, s katero glava pritiska na prvo vratno vretence v hrbtenici, in tlak na medvretenčno ploščico med prvim in drugim vratnim vretencem. Devetošolka pa se je izkazala v znanju o električnem toku in napetosti na porabnikih ter v gibanju mednarodne vesoljske postaje ISS.

Posebnost državnega tekmovanja iz fizike je, da učenci izvedejo eksperimentalno nalogo, ki je podobna kar mini raziskavi. Osmošolci so s potapljanjem telesa v vodo raziskovali njegove dimenzije, gostoto posameznega dela telesa in določali spreminjanje vzgona v odvisnosti od potopljenega dela telesa. Devetošolka pa je raziskovala, kako se spreminja sila v prijemališčih palice A in B pri premikanju obročev vzdolž palice in kolikšna je masa posameznega dela sestavljenega telesa.

Tian Strmšek prejme za 6. mesto v državi še posebno pohvalo in je povabljen na srečanje najuspešnejših matematikov, fizikov in astronomov 2018, v Grand Hotel Union Ljubljana, 12. maja 2018. Na to srečanje je letos povabljen tudi David Repolusk, ki je na državnem tekmovanju iz astronomije osvojil 3. mesto in s tem tretjo nagrado.

Na izjemne uspehe naših učencev smo zelo ponosni in jim iskreno čestitamo.

Mentorica:
Romana Šabeder