Naša učenka Ana Vogrin, ki je bila kot finalistka povabljena na festival otroške poezije »Dečije carstvo«, je s svojo pesmijo »Sama« prepričala komisijo in dosegla 1. mesto v svoji kategoriji.

Festival »Dečije carstvo«, ki ga že četrto leto organizirajo v Banja Luki, je festival otroške poezije, ki jo ustvarjajo mladi pesniki iz osnovnih šol. Je mednarodni festival, saj se ga udeležujejo mladi literati iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Srbije in Makedonije. Organizator vsako leto povabi 70 najboljših osnovnošolskih pesnikov, ki jih je letos izbral med 5000 prispelimi deli ( 35 v I. kategoriji – mlajši pesniki do 7. razreda in 35 v II. kategoriji 8. in 9. razred – starejši pesniki), ki na prireditvi recitirajo pesem, ki jo je komisija, v kateri so sami uveljavljeni mladinski pesniki, izbrala. Organizator poskrbi za bogate praktične nagrade in diplome ter gosti mentorja in finalista.

Učenci OŠ Rače sodelujejo v tem festivalu že 3 leta in Ana je bila druga učenka, ki je bila izbrana med finaliste, med katere so izbrali tri učenke iz Slovenije (OŠ Angela Besednjaka, Maribor in OŠ Škofja Loka). S svojo mentorico Sabino Ozmec je 27.4. in 28. 4. uživala v gostoljubju organizatorjev – društvo Kultart, katerega direktor je dr. Slobodan Stosić. Naša učenka je bila povabljena na njihovo lokalno televizijo, kjer je predstavila svojo pesem, finaliste pa je sprejela tudi predstavnica za kulturo na banjaluški občini.

Organizator je izdal tudi zbornik, v katerem so zbrane pesmi vseh 70 finalistov. Anina pesem je doživela tako tudi prevod.
S pesmijo in nastopom je uspešno zastopala našo državo in šolo, na kar smo zelo ponosni in ji ČESTITAMO za izjemen dosežek in upamo, da bo pesnila tudi v bodoče.

Mentorica: Sabina Ozmec

POVEZAVA do posnetka na lokalni televiziji (1 ura 14 min 36 sek.)

SAMA
Obkrožena z ljudmi,
sami nasmejani obrazi.
A meni se vedno še zdi,
da na tem svetu nikogar ni.
Pisani odtenki živo rdeče,
prikazujejo se ljudem polnim sreče.
Jaz vidim samo črno in belo
in se sprašujem,
če bo vedno tako bolelo.
Ti bil si moja barva,
ti bil si moj nasmeh.
Se bova še kdaj srečala na starih poteh,
ali je bila to črno-bela zgodba
zapisana na barvnih straneh?

DSCN6991