V petek, 3. 6. 2016, smo se ob 19. uri zbrali učenci fakultativnega pouka nemščine iz 6. in 7. razreda, učenci izbirnega predmeta astronomija in učenci, ki smo zaključili bralno značko, da bi preživeli bralno noč pod zvezdami.

Zbrali smo se v avli šole in prešteli. Učiteljica Romana Šabeder nam je predstavila program večera in noči. V telovadnici smo si vsak v svojem kotičku uredili ležišče (spalne vreče na blazinah). Nato pa so učenci, ki obiskujejo astronomijo kot izbirni predmet, odšli v učilnico, kjer jim je učiteljica dala napotke pred ogledom ozvezdja skozi teleskop, mi ostali pa smo se z učiteljicami Romano Zupančič, Sabino Ozmec in Marjano Falež igrali v telovadnici igre v nemščini.

Pred nočnim ogledom ozvezdja smo večerjali. Naš kuhar nam je pripravil izvrstno pico. Po slastni večerji smo v računalniški učilnici po skupinah reševali tudi kviz v nemščini. Nekateri prostovoljci smo kasneje odšli v razred, kjer je učiteljica Sabina brala. Ko so učenci izbirnega predmeta astronomija opravili svoje opazovanje, smo si nebo lahko ogledali tudi drugi udeleženci. Bilo je jasno, zato so se zvezde lepo videle. Videli smo Veliki in Mali voz, Severnico... Skozi teleskop smo lahko videli tudi tri planete: Mars, Jupiter (videli smo tudi štiri njegove lune) in Saturn.

Ker je bilo že precej pozno, smo poskušali zaspati. A to je bilo težko doseči, saj so nekateri neutrudno spuščali glasove in so utihnili šele takrat, ko se je katera izmed učiteljic razjezila in stražila v telovadnici. Nekateri so zaspali pozno ponoči ali bolje - zgodaj zjutraj.

Zjutraj smo se zbudili med šesto in pol sedmo uro. Pospravili smo svoja ležišča in pometli telovadnico, saj so nekateri vanjo pretihotapili »nezdrave« priboljške, ki so jih ponoči »mleli«. Nato smo pojedli rogljiček za zajtrk in s starši odšli domov.

Zdelo se mi je zabavno (še posebej gledanje zvezd) in poučno.
Tian Strmšek

FOTOGRAFIJE