»Delujmo preventivno«

Tudi v šolskem letu 2015/2016 je Uprava RS za zaščito in reševanje razpisala natečaj za likovna in literarna dela na temo »Naravne in druge nesreče - Delujmo preventivno«. Na razpisanem natečaju so sodelovali šestošolci: Lara Majcen, Tian Strmšek, Matjaž Kamenšek Pahič in Urban Županič. Urbanov literarni prispevek je bil izbran in poslan na državni izbor.

V četrtek, 21.4.2016, je izpostava Maribor priredila za izbrane ustvarjalce likovnih in literarnih del, katerih dela so bila izbrana in poslana na državni izbor, in njihove mentorje sprejem v Pekrah. Pred podelitvijo priznanj so nas povabili v »Babičin kotiček« in nam demonstrirali, kako napačno reagiramo ob požaru v kuhinji, na kaj moramo biti pozorni in kako lahko na preprost in trezen način preprečimo večjo škodo. Po ogledu in demonstraciji so podelili priznanja in nas pogostili.

Mentorica: Sabina Ozmec

Red za zasluge narodu...

1999 Oklahoma TV: Poročila ob osmih. »Danes je vlada v Zvezni državi Oklahoma podelila priznanja za hrabrost petinpetdesetim reševalcem, ki so se 15. junija podali v puščavo rešit pustolovce pred puščavskim viharjem«, poroča novinar.

Colorado TV: Prvi dnevnik. »V poslopju mestne hiše v Denverju bodo na slavnostni podelitvi podelili priznanja za junaštvo dvema pilotoma in reševalcema, ki so se podali med tornadno nevihto z letalom na pomoč in sporočili, da potrebujejo okrepitve,« razlaga poročevalec.

2009 Australian News: Zadnji dnevnik. Novinar s terena v živo poroča v televizijsko hišo: »25 gasilcev se je med največjim požarom v zgodovini Avstralije podalo v goreč gozd, da bi rešili 18 tabornikov ter zaščitili naftno vrtino, da ne bi prišlo do naravne katastrofe. Gasilci so dobili najvišje državno priznanje za hrabrost in junaštvo.«

2014 Jakarta TV: Indonezijski dnevnik ob 19h. »Mesto Surabaya je prizadel cunami. Povodenj je nenormalnih razsežnosti. Voda dere skozi ulice in stavbe. Vsa sredstva za pomoč so uničena. Nek amater se je s čolnom podal po pomoč vse do najbližjega mesta. Vse antene in oddajniki so bili uničeni, telefonske povezave pa prekinjene. Amater je bil reševalec, ki je leto kasneje dobil priznanje za pogum,« opisuje dogajanje poročevalec s televizije.

2025 RTV Slovenija: Odmevi. Novinar preda mikrofon slovenskemu junaku, ki je rešil Bohinj. »Bil je soparen poletni dan, ko se je kar naenkrat zatemnilo nebo in začela je padati toča. Najprej majhna kot grah, nato vedno večja, velika kot oreh, večja od golf žogice, nato pa takšna kot jabolko. Predrla je strehe, razbila okna, se na tleh raztreščila kot steklo in se stopila. Antene in satelitski krožniki so bili v trenutku uničeni. Po približno šestih minutah tolčenja toče na ogromen oddajnik na bližnjem hribu je ob steni začelo škripati. Zšip, zšip, zšip in bum! Padla je in se začela valiti ter podirati drevesa po hribu. Drvela je ravno proti naši večstanovanjski hiši. Stekel sem proti sosednjemu stanovanju, da bi tudi oni hitro povedali še ostalim stanovalcem. A so sosedje stekli na prosto in se skrili. Tako sem moral vso delo opraviti sam. Opozoriti sem moral še pet stanovanj v treh nadstropjih, imel pa sem še manj kot minuto časa. Tekel sem z vso hitrostjo od nadstropja do nadstropja, do stanovanj. Uspelo mi je, a na stopnišču sem se spotaknil. Padel sem naprej, se z glavo zabil v steno in ob tem porezal na steklu, ki se je razbilo ob toči. Bil sem ves krvav. Do izhoda sem imel še samo 10 metrov. Napel sem vse moči ter vstal. Ves omotičen sem se počasi, a vztrajno pomikal k vratom. Tam me je opazila žena ter stekla pome. Imel sem srečo. V tistem trenutku je z visoko hitrostjo, vsaj 120km/h, pridrvela antena in se zarezala v hišo, ki se je začela počasi sesedati. Ko se je oblak dima razkadil, sem komaj opazil, da ne pada več toča, ampak dežuje v ogromnih kapljah. Žena je z mobilnega telefona klicala reševalce, a bila je jezna, ker ni bilo signala. Uspel sem ji povedati, da je hišo podrla antena za mobilno telefonijo, zato ni signala. Žena in hči sta mi čez vas ob jezeru pomagali do staršev, ki živijo v stari domačiji. Na srečo jo je toča za las obšla. Vhod v dolino je zaprl okrog 4 metre visok zemeljski plaz z drevesi vred. Glavo mi je obvezala sestra. Po dveh dneh neprestanega padanja dežja, je bila voda že na višini metra in pol, saj se je Sava Bohinjka razlila in spremenila v jezero. Ljudje so začeli sumiti, da je v Bohinju nekaj zelo narobe, saj se temen oblak iznad doline ni premaknil že dva dni, ljudi pa tudi ni bilo na cestah.

Z Bleda sta pripeljala dva vojaška terenca z vojaki, da bi preverili, kaj se dogaja. Pred plazom so se ustavili ter poskusili splezati na vrh. To je zaradi blata in drsenja bilo nemogoče. Vrnili so se na Bled in sporočili, da je plaz zaprl dolino in da še zmeraj dežuje. Začeli so z reševalno akcijo. Med tem pa je meni bilo že nekoliko bolje in s hčerko sva se z napihljivim kajakom odpeljala do plazu. Tam sem ji pomagal splezati nanj, da bi lahko odšla do Bleda in sporočila, da nujno potrebujemo pomoč. Bila sva edina, ki sva si v naraščajoči vodi drznila zapustiti dom. Na plazu pa se je hči srečala z reševalci in vojaki, ki so že hiteli odstranjevati nasutje. Ko so še sami prišli na vrh in zagledali Staro Fužino in ostale vasi v jezeru, so se zgroženo zaustavili. Reševanje je moralo potekati počasi, da vsa ujeta voda ne bi preplavila še Bleda in sosednjih vasi. Še dobro, da sva s hčerko bila ravno ob pravem času na plazu, saj bi ga sicer predrli, voda pa bi ob preplavljanju Bleda vzela tudi njihova življenja.« »Neverjetno«, reče novinar, »torej ste rešili celotno dolino in življenja reševalcev ter vojakov. Častno delo! S spoštovanjem prepuščam besedo voditelju prireditve in vam čestitam ob tako hrabrem in požrtvovalnem dejanju! Reči hvala, je preskromno za junaško dejanje.« .... »Častni red za zasluge narodu prejme Jan Trdina«, se slišijo besede predsednika države na slavnostni podelitvi priznanj v Državnem zboru Republike Slovenije.

Urban Županič

FOTOGRAFIJE